RECENZIA: Kristin Cashore – Ohnivá

1. února 2012 v 17:02 | Sofia |  Recenzia na knihy




Originálny názov: Fire
Autor: Kristin Cashore
Vydavateľstvo: Ediposs, 2010
Počet strán: 413 strán
Preklad: Braňo Bačík


ANOTÁCIA:

Prequel (pozn.druhá kniha odohrávajúca sa časovo ešte pred prvou) ku Výnimočnej sa odohráva naprieč horami smerom na východ siedmych kráľovstiev, v skalnatej, vojnou zničenej krajine nazývanej Dells. Žijú tam nádherné stvorenia nazývané príšery. Príšery majú podobu normálnych zvierat: horských levov, vážiek, rýb, koňov, ale ich srsť alebo perie sú väčšinou nádherne sfarbené - tyrkysové, trblietavo bronzové, perleťovo zelené - a ich mysle majú moc kontrolovať mysle ľudí. 17- ročná Fire (Oheň) je posledná príšera s ľudskou podobou v Dells. Krásne príšerná telom aj mysľou, s ľudskou schopnosťou odhadnúť čo je správne a čo nie, je nenávidená a vzbudzuje nedôveru takmer u každého. Táto kniha je jej príbehom. Rozmýšľate, prečo sa kniha označuje ako prequel? Ohnivá sa odohráva 30-niečo rokov pred Výnimočnou a má s ňou jednu spoločnú postavu - malého chlapca s dvojfarebnými očami, ktorý pochádza z nikto-nevie-odkiaľ a má zvláštnu schopnosť, ktorú čitatelia Výnimočnej budú považovať za povedomú a znepokojujúcu.



Môj názor:
Po prečítaní tejto knihy sa vo mne miešajú rozporuplné city. Prečo? No... radšej začnem od začiatku.
Najskôr napíšem čo sa mi páčilo:

1. Svet
Úžasný. Už len to, že tam existujú príšery, na ktorých výzore nie je nič obludné, práve naopak, napovedá samo o sebe. Stredovek, vojna, kráľovstvá a láska. Spoločnosť podobná tejto dobe. Zmienka o užívaní drog, následky neviazaného sexu, násilie, rozvraty v štáte (kráľovstve).

2. Hlavná hrdinka
Vatra je obrovským pozitívom. Nie je to žiadna naivka, ktorá čitateľa umára svojimi pubertálnymi výlevmi, práve naopak. Je vyspelá a rozumná, plus najkrajšia žena v kráľovstve a uvedomuje si to. Napriek tomu nezneužíva svoju moc. Iným stačí jediný pohľad na ňu a sú doslova namäkko. Ženy jej závidia krásu. Muži ju buď milujú alebo nenávidia z toho istého dôvodu. Nevedia jej odolať.
A ešte jedna vec, má také nádherné vlasy!

3. Vzťahy
Áno, páčilo sa mi, ako tam boli charakterovo vykreslené určité postavy a ich vzťahy. Napríklad Brigan, ktorý navonok pôsobil chladne a neprístupne a pritom sa k svojim najbližším správal úplne odlišne. Ďalej vzťah samotnej Vatry a jej otca, či vzťah ostatných ľudí k Vatre.

A čo sa mi nepáčilo:

1. Takmer žiadne napätie
Niekedy som mala pocit, že to ani nedočítam. Dej a vliekol ako ja po desiatom odbehnutom koliečku okolo ihriska.

2. TO
Chýbalo mi tam akési TO, ktoré mávam z fakt dobrých kníh. Taký pocit v duši. Poznáte to, nie? Akási stopa, možno myšlienka, ktorú vo vás dielo zanechá.


Takže, ako to zhrnúť? No, čítala som rôzne ohlasy predtým ako som sa pustila do čítania tejto knihy. A musím povedať, že bola vychválená do nebies. Teraz neviem či som divná ja, alebo je to len pohľadom na vec. Neviem kde je problém, možno bol príbeh určený skôr mladším čitateľom... Každopádne ja som čakala viac.
Je to len môj subjektívny názor. Kniha mala pravdaže aj veľa silných momentov, no ja nemôžem inak len jej dať tri hviezdičky. Ako som už povedala, chýbala mi tam akcia a niečo TO, čo neviem pomenovať.
Každý si však tvorí vlastný názor, čo sa jednému nepáči môže druhého fascinovať. Je to len na človeku. Rozhodne som nechcela nikoho odradiť.

* Sofia *



 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 magicforever magicforever | Web | 1. února 2012 v 18:02 | Reagovat

Túto knihu som si už dlho chcela prečítať. Po Tvojej recenzií už váhať rozhodne nebudem :)

2 Sofia Sofia | 1. února 2012 v 18:21 | Reagovat

[1]: A ako znie tvoje rozhodnutie? :D Odradila som ťa alebo naopak navnadila? :D A ešte niečo je tam strašne veľké písmo, ako pre slepého xDDDD.

3 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 1. února 2012 v 22:02 | Reagovat

Ešte som to nečítala, ale na môj vkus je to príliš scifi :) Ja mám rada fantasy, možno by som si to aj prečítala, ale neviem, táto recenzia mi napovedala to, že tam nie je napätie a ja ho potrebujem, aby som mala z knihy pocit, že FÚHA :D

4 Sofia Sofia | 2. února 2012 v 10:45 | Reagovat

No, Sherylin, toto je Fantasy so všetkým čo k tomu patrí (vymyslená krajina jej história a pod... nie je to žiadna distópia :D) No a čo sa týka toho napätia, podľa mňa tam toho bolo nejako málo... Neviem či si čítala Meno vetra. Ak áno, tak ti poviem, že toto sa s tým nedá ani porovnávať. Meno vetra hrá oveľa vyššiu ligu. Toto mi príde pre také romantické duše niečo. Ale možno by sa ti to páčilo, ľudia majú rôzny vkus. :D

5 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 2. února 2012 v 10:46 | Reagovat

Neviem, ani to som nečítala :). V poslednom čase som nemala čas. Ale určite sa k niečomu dopracujem. Tých kníh je habadej. Už iba selektovať a selektovať...:)

6 magicforever magicforever | Web | 2. února 2012 v 13:38 | Reagovat

[2]: Samozrejme si to pohľadám. Rozmýšľala som nad tým, či si najprv neprečítam Vyvolenú, ale to je jedno nie? Nemalo by to na seba nejako nadväzovať...
To písmo som videla XD Väčšie už je snáď iba v Odkazu dračích jazdcov... To sa dá čítať snáď aj z druhej miestnosti XD

7 Sofia Sofia | 2. února 2012 v 15:14 | Reagovat

[6]: No, ono sú to v podstate dva rozdielne príbehy. ( Myslím Výnimnočná a Ohnivá) Dajú sa čítať úplne samostatne. Len v Ohnivej je jeden veľký spoiler k tajuplnému chlapcovi s rôznofarebnými očami. Ak chceš čítať aj Výnimočnú pusť sa skôr do nej, lebo ak sa vrhneš hneď na Ohnivú pripravíš na o prekvapenie. :D
No, ja viem to písmo :DDD, možno chceli urobiť hrubšiu knihu. :D
Ale inak myslím, že Ohnivá je fajn oddychovka, takže ak ju prečítaš, daj vedieť aký máš na ňu názor. :D

8 Sofia Sofia | 2. února 2012 v 15:17 | Reagovat

[5]: No, to poznám, nedostatok času dokáže frustrovať. Ja väčšinou čítam cestou v autobuse. (hodinka cesty spestrená čítaním, ale niekedy vyhráva spánok :DDD)
Čo sa týka Mena vetra, tou knihou som bola uchvátená. Doslova, Kvothe je super hlavný hrdina. Rozhodne ti to odporúčam. :D

9 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 2. února 2012 v 19:46 | Reagovat

[8]: Už len našporiť na všetky tie knihy, hoci ako hovorím ja: investujem iba vtedy, keď mi tá kniha pri každom prečítaní vie ponúknuť niečo nové...:)

10 Sofia Sofia | Web | 2. února 2012 v 20:29 | Reagovat

[9]: No tie investície, ach jaj. To máš pravdu, niekedy som sa už pár krát sklamala v knihe a potom som ľutovala svoje ťaško naškrabané prachy. :D
Ale vo väčšine si medzi kamošmi vymieňame knihy a keď sa mi nejaká po prečítaní fakt páči, tak potom si ju kúpim aj napiek tomu, že som ju už čítala. :D
Áno, človek sa vyvíja, a postupom času vníma niečo iné medzi riadkami kníh. :D

11 Alethea Alethea | Web | 5. února 2012 v 0:15 | Reagovat

Čítala som viacero negatívnych názorov, takže divná nebudeš :) Práve preto som Ohnivú nečítala - všetci známi tvrdili, že nielenže Výnimočnú nepredčí, ale ani len nie je taká dobrá.

12 Sofia Sofia | Web | 5. února 2012 v 10:50 | Reagovat

[11]: Tak to som rada, že je viac takých ľudí, ktorí majú podobný názor. :D Čo sa týka Ohnivej, keby sa mám rozhodnúť či ju čítať znovu, tak si poviem, že určite nie... :)

13 Zoocy(Shaxe) Zoocy(Shaxe) | Web | 25. února 2012 v 22:43 | Reagovat

Ja som už čítala túto knihu a aj jej predchodcu... Výnimočnú, teda no predchodcu ako sa to vezme :D... Výnimočná bola vydaná skôr ale v Ohnivej je zase dej  ďaleko pred Výnimočnou. Ja som úplne fascinovaná z oboch kníh a áno musím priznať, že v Ohnivej nie je toľko akcii, ale zase má to celkom silný príbeh a úžasne charaktery a páčili sa mi celkom nečakané zvraty, ktoré tam autorka vedela vsadiť aj keď akcia bola poslabšia. Ja by som určite odporúčala túto knihu každému :)

14 Sofia Sofia | 26. února 2012 v 18:12 | Reagovat

[13]:Ako hovorím, sto ľudí sto chutí. Ak číta jednu knihu osemdesiat ľudí, každý ju vníma úplne inak. Jednému sa páči to, inému ono. Nikoho som nechcela svojou recenziou odradiť :D, no mne osobne tam niečo chýbalo (hlavne viac tej akcie). :DD Ale pravdaže, boli tam aj pekné momenty, podľa mňa také sa nájdu v každej knihe, no ja osobne keby sa mám rozhodnúť, či ju budem čítať ešte raz, asi by som siahla po niečom inom. :)

15 Zoocy(Shaxe) Zoocy(Shaxe) | Web | 29. února 2012 v 1:01 | Reagovat

[14]: A Výnimočnú si čítala?? ...Lebo podľa mňa by si zmenila názor o 180°...

16 Sofia Sofia | Web | 29. února 2012 v 18:29 | Reagovat

[15]: Áno, čítala :D Ale Výnimočná podľa mňa bola iná liga... tá sa mi páčila viac, musím povedať. :D

17 Zoocy(Shaxe) Zoocy(Shaxe) | Web | 10. března 2012 v 11:56 | Reagovat

[16]: To hej... Výnimočná je skvelá kniha. Aj o tej by si tu mohla dať recenziu. :D Nech táto autorka nie je úplne zhodená.

18 Sofia Sofia | Web | 10. března 2012 v 12:06 | Reagovat

[17]: Máš pravdu mohla by som :D beriem ťa za slovo, hneď ako bude po maturách dám recenziu. :D

19 Zoocy(Shaxe) Zoocy(Shaxe) | Web | 22. března 2012 v 20:46 | Reagovat

[18]: Supa, supa...takze ty si maturantka heeej? ...Ja to uz mam nastastie za sebou, ale nemaj stres to je len formalitka...Staci si trochu sadnut a das to vsetko :D

20 luu luu | E-mail | 24. března 2012 v 17:26 | Reagovat

ahoj,
nevie niekto kde tuto knihu najdem na nete? Vynimočna je na uložto ale tato nie škoda :(

21 siani siani | 15. května 2012 v 17:42 | Reagovat

Mladším čitateľom? Skôr náročnejším, povedala by som :) Ale veľmi pekná recenzia :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Všetky práva vyhradené.