RECENZIA: Deborah Harknessová – Príbeh čarodejnice

14. března 2012 v 16:52 | Sofia |  Recenzia na knihy






Originálny názov: A Discovery of Witches
Autor: Deborah Harkness
Vydavateľstvo: Ikar, 2011
Počet strán: 552 strán
Preklad: Martin Štulrajter

ANOTÁCIA:

Vedkyňa Diana Bishopová si počas výskumu v oxfordskej Bodleianskej knižnici nevedomky vyžiada zakliaty alchymistický rukpis. Diana pochádza zo starobylého čarodejníckeho rodu, no sama nechce mať nič spoločné s mágiou, zanevrela na ňu po smrti svojich rodičov. Preto po zbežnom nahliadnutí a pár poznámkam vráti knihu do skladu. Jej objav však spôsobí rozruch vo svete bytostí a do knižnice sa nahrnie horda démonov, upírov a čarodejníc. Diana totiž náhodou natrafila na žiadaný, stáročia stratený poklad a je jediná, ktorej sa podarilo prelomiť jeho zaklínadlo.




Môj názor:

Deborah Harkness je Američanka, ktorá vyrastala vo Philadelphii. Vyštudovala históriu a tituly si odniesla z univerzity v Kalifornii, Nortwesternskej univerzity a z Mount Holyoke College. Históriu dáva takmer do každej zo svojich kníh. Začínala so žánrami z mytológie, alchýmie. Až neskôr zistila, že fantázia jej môže priniesť aj úspech a čítanosť.

Debutovala s fascinujúcou knihou, v ktorej sa mieša história, mágia, romantika a napätie. Ak zmiešame všetky tieto ingrediencie malo by nám vyjsť úžasné dielo. Čo sa aj podarilo.

Deborah vytvorila svet, v ktorom okrem ľudí na Zemi žijú démoni, upíri a čarodejnice. Nestretávajú sa, ani nijako inak nevyhľadávajú svoju spoločnosť, aby nevzbudili pozornosť ľudí. No niečo sa stane… Diana, hlavná hrdinka knihy, ktorá (vďakabohu, aj vďaka autorke) nie je žiadne ustráchané dievčatko typu Bella Swan, pri výskume v knižnici náhodou narazí na dávno stratený rukopis Ashmole 782.

Tento nález rozprúdi spletitý tok udalostí. V knižnici sa začnú objavovať zvláštne indivíduá, ako aj istý upír Matthew Clairmont. (Ak čakáte ďalšieho mierumilovného, zvieraciukrvpijúceho Edwarda Cullena, ste na zlej adrese, Matthew je všetko len nie mierumilovný.) Medzi Dianou a Matthewom sa vytvorí zvláštne spojenectvo, ktoré prerastie do intímneho vzťahu, čím obaja porušia dávne tabu. Bytosti sa nesmú medzi sebou "páriť", aby neoslabili svoju moc, inak ich neminie krutý trest.

Kniha je výborne spracovaná, popretkávaná veľkým množstvom informácii, z rozličných oblastí. (Niektorých by tieto informácie mohli nudiť, mňa naopak fascinovali.) Ďalším plusom je vyzretosť postáv a úžasná rôznorodosť ich charakterov. Musím spomenúť napríklad Dianine tety, ktoré boli fascinujúce.

Celý dej je do detailov premyslený a prepracovaný, vidieť, že autorka si s napísaním knihy musela dať obrovskú námahu a tá námaha priniesla ovocie. Jediným mínusom sú miestami až príliš dlhé opisy, ktoré spomaľujú dej.

Tretia tretina knihy je asi najlepšia, dej plynie rýchlo a ani si neuvedomíte, že už ste na konci. A ten koniec… vynikajúco vydláždená cesta k druhej knihe, autorke sa podarilo udržať čitateľa v napätí.

Pevne verím, že druhá časť bude rovnako dobrá ako táto, a možno aj lepšia. Jedno je však isté, v područí Deborah Harknessovej sa rodí séria, ktorá by mohla byť vynikajúca. Možno lepšia, ako všetky predchádzajúce. No nechajme sa prekvapiť. Druhá časť by mala v USA vyjsť niekedy v priebehu roka 2012 a mala by niesť názov Shadow of Night.

Ešte niečo nakoniec: Vedzte, že knihu si buď obľúbite alebo ju po prvých stránkach odložíte, no potom sa pripravíte o pekný zážitok.





 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Barbra Storm Barbra Storm | Web | 14. března 2012 v 18:59 | Reagovat

Nečetla jsem  ji, ale určitě to vypadá hodně zajímavě ;)

2 Sofia Sofia | Web | 14. března 2012 v 19:04 | Reagovat

[1]: Určite odporúčam, v češtine vyšla tuším pod názvom Čas čarodejnic, ale nie som si istá...

3 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 14. března 2012 v 19:58 | Reagovat

Hm, vyzerá dobre, ja som teraz dostala knihu od slovenskej autorky: Zuzanina skrytá tvár a som fest zvedavá :). Len ešte čítam jednu knihu, ktorá nevyšla, ale tento mesiac vyjde, takže neviem, čo mám skôr si prečítať, či robiť. Aj táto znie úžasne. Je čas, aby som si začala odkladať prachy alebo makať na recenziách a poprosila vydavateľstvá o verzie, ktoré slúžia takémuto účelu :). Zbožňujem knihy!

4 Sofia Sofia | Web | 14. března 2012 v 20:06 | Reagovat

[3]: S tvojím zbožňovaním sa stotožňujem! :D A tie prachy, no ja si radšej kupim knihu ako rifle :D ale co uz, ale rozhodne odporúčam to šetrenie. A aká to bola kniha, tá čo ešte nevyšla? :D

5 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 14. března 2012 v 20:14 | Reagovat

Gjorkové, ale je to dobré :)

6 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 14. března 2012 v 20:14 | Reagovat

Bude mi potešením na to napísať recenziu, ešte som nedočítala, ale zatiaľ je to niečo ako HP :).

7 Sofia Sofia | Web | 14. března 2012 v 20:21 | Reagovat

[6]:Od koho? :D takže je to fanasy?

8 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 14. března 2012 v 20:48 | Reagovat

[7]: Fíha, meno: Tereza Benešová - je to jej prvá kniha. A ešte ako hovorím, nevyšla, len onedlho vyjde :). Ale je to fantasy. Vytvorila úplne nový svet. Číta sa to ľahko.

9 Alethea Alethea | Web | 14. března 2012 v 21:43 | Reagovat

Práve dnes som túto knihu začala čítať! :)

10 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 14. března 2012 v 21:51 | Reagovat

[9]: Ktorú teraz? Tú čarodejnicu? :)

11 Sofia Sofia | 15. března 2012 v 8:42 | Reagovat

[9]: Príbeh čarodejnice? :D A čo na ňu zatiaľ hovoríš?

12 Alethea Alethea | Web | 15. března 2012 v 15:04 | Reagovat

[10]: [11]: Jo, Príbeh čarodejnice :D Zatiaľ sa mi to veľmi páči a priznám sa, že som sa neubránila širokému úsmevu nad profesorom Clairmontom a jeho staromódnymi zvykmi :D

13 Sofia Sofia | Web | 15. března 2012 v 19:12 | Reagovat

[12]: Dúfam, že to tak zostane i naďalej. Mne osobne sa kniha naozaj veľmi páčila pretože to bolo iné ako taký Twilight. :D

14 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 15. března 2012 v 20:10 | Reagovat

[13]: Ani nespomínaj! :D - Twilight - fuj.

15 Eloran Arroway Eloran Arroway | Web | 16. března 2012 v 20:03 | Reagovat

Huh, skvělé! Budu vyhledávat v knihovně, jelikož vypadá opravdu skvěle. Fascinují mě takovéto příběhy. :)

Jinak  úctyhodná recenze, 5* :)

16 Sofia Sofia | E-mail | 16. března 2012 v 20:22 | Reagovat

[15]: Dúfam, že hladanie v knižnici prinesie výsledky a že kniha bude baviť a poteší.
A veľmi pekne ďakujem za 5* pre recenziu. :D Veľmi ma to potešilo. :D

17 moj-pribeh moj-pribeh | Web | 17. března 2012 v 15:43 | Reagovat

rozmýšľam či si ju náhodou kúpim, ale šte nie som rozhodnúta

18 Sofia Sofia | E-mail | 17. března 2012 v 16:52 | Reagovat

[17]: Rozhodnutie je každopádne na tebe, ja som s knihou bola spokojná. Ale ako sa hovorí sto ľudí sto chutí. Možno by sa ti Príbeh čarodejnice nepáčil. :D Skús si pozrieť ešte iné recenzie, názory iných ľudí a podľa toho sa rozhodni. :D Toľko moja rada. :DD

19 Colleen Colleen | Web | 21. března 2012 v 11:09 | Reagovat

[6]: Jéje :-) Mockrát děkuju. Přiblble se zubím na monitor a mám radost, že ti to líbí :-D Jen - HP mě netěší, ale já vím... za to si  můžu sama.
Jen bych tě moc poprosila, až budeš psát tu recenzi, jestli by ses mohla vyhnout jakékoliv zmínce o naší "bezduché skořápce" :-)
A abych se vyjádřila taky k příběhu čarodějnice - docela jsi mě navnadila, takže si ji asi pořídím :-)

20 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 21. března 2012 v 11:28 | Reagovat

[19]: Collen, na tomto blogu sme dve :). Takže recenziu písala Sofia :). Na čo myslíš s tou bezduchou škorápkou? :)

Náhodou HP-čko je dobré (okrem 7. mej časti :D).

21 Colleen Colleen | Web | 21. března 2012 v 13:05 | Reagovat

:-D Já vím, že jste dvě, ale Gjorky jsem posílala tobě. :-)

22 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 21. března 2012 v 13:51 | Reagovat

[21]: A čo si myslela tou bezduchou škorápkou? :D

23 Colleen Colleen | Web | 21. března 2012 v 14:21 | Reagovat

Tak jsi se tam zřejmě ještě nedostala, ale až to dočteš, budeš vědět.:-) A já bych právě byla rada, aby se to v té recenzi neobjevilo...
Nic, už nebudu otravovat :-D Jen bych se ještě chtěla zeptat, jestli bys přijela v květnu do Prahy na křest. Ale pochopím pokud ne, ze Slovenska daleko :-D

24 Sherylin Lee Sherylin Lee | E-mail | Web | 21. března 2012 v 15:23 | Reagovat

Možno som sa tam dostala, už som v podstate pri tom, ako objavili tie ehm, ako to nazvať, aby som nič nevyzradila z tej knihy? Takto, vysvetlili si tie básne :D. Teda vieš, kde som?

Jaj, aj by som šla, ale ako hovoríš: Slovensko. Nepodujala by som sa na takú dlhú cestu bez znalosti, nie som nejaký dobrodruh :(. Ale držím palce a dúfam, že budú aj fotky. Nech sa Tvojej knihe darí :).

25 Colleen Colleen | Web | 21. března 2012 v 16:36 | Reagovat

:-D Vím. Tak to už ti do konce moc nechybí a měla bys i vědět o "kom" mluvím :-)
Jinak chápu - mně by se 300 km, taky jezdit nechtělo :-D
A děkuju :-)

26 Zoocy(Shaxe) Zoocy(Shaxe) | Web | 22. března 2012 v 20:50 | Reagovat

Hmm, na tuto knihu som striehla uz dlhsi cas, ale teraz viem, ze si ju kupim :D:D:D:D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama

Všetky práva vyhradené.